Zap je zen

Zwerfafval. Opeens gaan je ogen open en zie je het. Het ligt overal. Verdorie, waarom doet niemand daar wat aan? Dan gaan je ogen nog eens open en besef je dat je daar zelf wat aan kunt doen! Zo kun je je bijvoorbeeld bij de gemeente Oosterhout aanmelden als ZwerfAfvalPakker (ZAPper). Even bellen met 14 0162 en het is geregeld. 

Ik ruim heel vaak op het zelfde traject. Kilometertje langs de fietspaden aan weerszijden van de Wilhelminalaan vanaf Sluis 1 tot aan de rotonde bij de Vlindervallei. Het ziet er schoon uit, maar toch doe ik er meestal een uur over en raap ik er rond de 150 stille getuigen van de wegwerpcultuur op. 

Daarnaast nog een grote opruimroute van 5 kilometer langs de Put van Caron, van de Hondstraat via Ter Aalsterbrug naar Houtse Meer en via Pannenhuisstraat weer terug. 

  

LITTERATI

En dan gebruik ik nog een app op mijn telefoon om vast te leggen wat ik allemaal opraap. Litterati heet die app. Daarmee maak je een foto van wat je opraapt. Bij de foto geef je thuis in je luie stoel nog wat trefwoorden mee en dat wordt allemaal opgeslagen in een grote database, samen met de GPS coördinaten van de vindplaats. Je ziet op je telefoon tellers van wat je opgeruimd hebt op een kaart. Je ziet hoeveel er al is opgeruimd door mensen overal op de wereld. Je kunt je aansluiten bij een club, zoals “ZAP-pen in Oosterhout” en samen werken aan het in beeld brengen van het zwerfafval dat je opruimt. Op de PC kun je via www.litterati.org zien wat er wereldwijd al is vastgelegd op de kaart. En je kunt er helemaal inzoomen, tot het ene stukje zwerfafval dat als een rood bolletje op de kaart zichtbaar blijft.

Daarvoor moesten wel weer opnieuw mijn ogen open: het opruimen duurt langer, of je ruimt minder op. Een kwestie van mindset: het werkt heerlijk ontspannend om zo veel aandacht aan elk stukje zwerfafval te besteden. Gewoon doen en schroom overwinnen. En dan houd ik verder enorm van verzamelen en van niets weggooien. Van het zwerfafval doe ik weer afstand, maar de foto’s en de data die blijven. Als een zwerfafvalarchivaris bewaar ik zo de historie van wat ik opgeruimd heb in Oosterhout: zo’n 15.000 stuks afval inmiddels. 

Daarom doe ik mee op de dag van de Duurzaamheid op 13 oktober op het Arendsplein van 11.00 tot 16.00 uur. Ik hoop je daar te zien.

Jan Daamen